Månadsbrev september 2023

Fotobetraktelser

Snart två veckor har gått sedan årsmötet och jag vill tacka för ert fortsatta förtroende i rollen som ordförande för Östhammars Fotoklubb. Styrelsen med de två nya ledamöterna, Rolf Strandberg och Ulrika Ivergård, har nu även haft sitt första möte. Vi står inför en höst med flera spännande aktiviteter. Jag informerade om några av dessa vid årsmötet men, likt tidigare, kommer mer detaljerad information i medlemsbrev nära inpå aktiviteten. Som komplement till medlemsbreven kommer jag nu att även att presentera ett månadsbrev i detta forum med aktuella klubbaktiviteter men även annat smått o gott inom fotografi. Jag hoppas naturligtvis på era reaktioner på denna satsning. Vi kommer vidare att göra hemsidan mer ”levande” på andra sätt och är glada och tacksamma för att Edvin Molarin klivit in i rollen som klubbens webbmaster.

Måndag kväll den 9 oktober träffas vi i Östhammars centrum för lite kvällsfotografering. Att fotografera i svagt ljus har sina utmaningar. Vill man ha längre exponeringstider krävs ett stativ för att undvika skakningsoskärpa. Vill man istället ha friheten med att fota handhållet kan knepet vara att vara att hålla stadigt i kameran, välja en större slutare och ett högt iso. Ett annat knep är att nyttja ljuset från t ex gatlyktor och/eller skyltfönster. Att stödja sig mot en vägg eller liknande kan också ge stadigare bilder.

Även om vi i skrivande stund har ovanligt varmt så är hösten här. Med hösten kommer det fina fotoljuset och alla fina färger i naturen. Jag hoppas ni passar på att fånga det på era minneskort. Förutom brinnande lönnar och gula björkar kan det ofta finnas vackra motiv bara genom att rikta kameran ned i backen. Det är populärt i fotokretsar just nu och kallas lite fint för intima landskap.

Avslutningsvis vill jag visa en bild från en spännande fotoresa jag var med på för en vecka sedan. Jag och sex andra fotografer under ledning av en lokal fotograf besökte Sachsen för landskapsfoto. Natursköna Sachsen ligger på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien. Intensiva dagar med både grynings- och skymningsfoto, från höga höjder och i djupa raviner. Två av mornarna belönades vi dessutom med häftig dimma. Dimmor skapar lager i bilden som ger lite av en tredimensionell känsla.

Erik Lundeborg, ordförande ÖFK