Aktuella fototips mm

Konstnärer får åter rätt mot Wikimedia
Det är inte tillåtet att fotografera offentlig konst och sedan sprida bilder av verken utan licens på nätet enligt ett utslag i Patent- och marknadsdomstolen. Läs mer på http://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsr-tt/ny-dom-konstn-rer-f-r-r-tt-mot-wikimedia-igen.

Fotografiska
DN-fotografen Paul Hansen ställer ut på Fotografiska 9 september – 19 november. Han är flerfaldigt prisbelönad både i Sverige och utomlands. Han har bland annat blivit utsedd till årets fotograf i Sverige åtta gånger. Han säger själv att han denna gång ställer ut sådant som håller en viss estetisk nivå och som har en visuell musikalitet trots de hemska motiven.

Bilder av Irving Penn finns fram till den 1 oktober med anlending av att det idag är hundra år sedan han föddes.

Världens bästa nyhetsbilder 2016 enligt world-press
hittar du på denna länk http://digitalfotoforalla.se/fotografering/galleri/world-press-photo-2017-se-varldens-basta-pressbilder.

Fem kvinnliga fotografer som är värda att titta närmare på:

Meeri Koutaniemi, Finland. Hon har bland annat dokumenterat livsöden i ett 40-tal länder.

Terese Samuelsen, Norge, bröllop och porträtt.

Cécile Smetana Baudier, Danmark. Se bland annat Diaspora där hon följer afrikaner i Mexiko.

Johanna-Maria Fritz, Tyskland, 22 år (!). Blandar dokumentärt med iscensatt.

Ann Coppens, Belgien, främst landskap och djurliv.

Teju Cole gav 2016 ut en bok som heter ”Kända och underliga ting”. Det är en essäsamling om mycket av det som är viktigt i livet.
Boken har utnämnts till en av världens mest läsvärda böcker av flera tidningar, bland annat New York Times. Den är på ett sätt lättläst eftersom den som sagt är en essäsamling. Men vill man begrunda vad han skriver ska man inte läsa fort.’

För en fotograf finns det tilläggsvärden eftersom en dryg tredjedel av den drygt 400 sidor tjocka boken handlar om fotografer och fotografi. Teju Cole är själv en skicklig fotograf. Frågor som fotografins betydelse för samhällsutvecklingen, reflektioner kring den ständiga frågan ”Vad är en bra bild” och framhållandet av många fotografer som inte fötts och bor i västerländska stater ökar allmänbildningen på området.

En reaktion på ”Aktuella fototips mm

  1. ”We have a dream” av Albert Wiking har jag varit och tittat på. Många bilder. Bra svartvita porträtt. Dessutom stora till ytan med en kamera som inte är en värstingkamera. Väl värt om någon har vägarna förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *